Wi-Fi 6 – следващата стъпка в еволюцията на безжичните мрежи

от мар. 8, 2019ИТ Инфраструктура

Както и в други наши статии сме отбелязвали, в днешно време Wi-Fi мрежите до такава степен са се превърнали в неотменна част от нашия живот, че за много хора наличието на работеща Wi-Fi връзка е от важност съизмерима с основните физиологични нужди като хранене и сън.
Новият стандарт IEEE 802.11ax, който ще бъде популяризиран под името Wi-Fi 6, има за цел да отговори на все по-високите изисквания на потребителите за постоянна свързаност и висока производителност в една пренаселена от устройства среда. 

Защо Wi-Fi 6?

Преди да навлезем в подробности за новия стандарт за безжични мрежи, нека да се запознаем с новия подход за именуване, който ще бъде въведен от Wi-Fi Alliance. Към момента, безжичните стандарти се означават с името 802.11, последвано от една или две букви. Това затруднява ориентацията и често води до объркване на обикновения потребител, за когото често е неясно, дали например 802.11n, или 802.11ac предоставя по-добра връзка за комуникация. Именно поради това, тепърва предстои тези неразбираеми от потребителска гледна точка означения да бъдат опростени, като се въведе използването само на една цифра. Ето как ще изглеждат те по новата схема на именуване (имайте предвид, че обозначенията Wi-Fi 1-4 в случая са сложени условно с цел онагледяване):

Комерсиално обозначение стандарт година на представяне
(Wi-Fi 1) 802.11b  1999
(Wi-Fi 2) 802.11a 1999
(Wi-Fi 3) 802.11g 2003
(Wi-Fi 4) 802.11n 2009
Wi-Fi 5 802.11ac 2014
Wi-Fi 6 802.11ax 2019

Така вече е очевидно, че Wi-Fi 6 е по-добър Wi-Fi 5, тъй както по-голямо е и числовото му обозначение. В бъдеще се предвижда тези числа да са видими и на самите устройства при показване на списъка с налични мрежи, за да може потребителят да избере да се свърже към по-бърза мрежа. Очаква се новите имена да се появят през 2019-та година и да бъдат широко разпространени до към 2020г

Какво предлага новият стандарт Wi-Fi 6:

 • По-бърза безжична връзка:

  Както може да се очаква, новият стандарт осигурява по-добри скорости. При използване на едно единствено устройство на рутер, е възможен до 40% по-бърз трансфер на данни в сравнение с Wi-Fi 5. По-ефективното шифроване на данни позволява предаване на по-голямо количество информация в същият радио-честотен диапазон. Това важи, както за 5 Ghz, така и за 2.4 Ghz честота. Уви – не скоростта е основното преимущество на новият стандарт;

 • По-добра производителност в пренаситени с радио вълни места:

  Wi-Fi връзката обикновено се влошава на места, където едновременно са свързани множество устройства – например стадиони, летища, хотели, търговски центрове и прочее. Wi-Fi 6 използва няколко технологии за да се справи с този проблем. Съществени са две от тях:

  • Orthogonal Frequency Division Multiple Access (OFDMA) – Wi-Fi 6 може да раздели един честотен канал на голям брой подканали. Всеки от тях може да носи данни към различни устройства. Така точката за достъп комуникира с няколко устройства едновременно;
  • Подобрен MU-MIMO (Multi-user Multiple In/Multiple Out) – тази технология позволява на рутера да комуникира с няколко устройства в реално време, наместо да излъчва първо към едно устройство, а след това към всяко следващо. В момента MU-MIMO позволява на рутери да комуникират с четири устройства в даден момент. С подобрената ревизия на тази технология, Wi-Fi 6 ще позволи на устройствата да комуникират с до осем наведнъж.
 • По-дълъг живот на батерията:

  С новата функция „target wake time“ (TWT), рутерът може да каже на свързаното към него устройство (например смартфон) кога да въведе радио модула си в неактивен (sleep) режим и кога да го активира, за да получи следващия траснфер. Така се пести енергия и батерията на устройството издържа по-дълго;

Заключение:

Макар първите устройства поддържащи Wi-Fi 6 да са вече на пазара, те предимно са позиционирани във високия ценови клас. Масово навлизане на новия стандарт тепърва предстои, като уреди поддържащи го, са по-скоро рядкост. WI-FI Alliance вече са стартирали своята програма за сертифициране, и подобно на имплементацията на други нови стандарти и технологии, началото вече е дадено. Най-новият мобилен процесор на Qualcomm – Snapdragon 855 е пример, за което. Той включва поддръжката за Wi-Fi 6 и е предназначен за следващата вълна от най-модерни телефони.

a

Източник на текст и връзки

Повече информация по темата тук:

theverge.com/2018

theverge.com/2019

 

Споделете

IT блог / IT новини от Iphos IT Solutions

Актуалнoто и важното от ИТ бранша днес. Технологични новини и мения по темите ИТ сигурност, компютърна поддръжка, ИТ мениджмънт, разработка на софтуер и уеб. Важните неща за бизнеса – точно, ясно и разбираемо.